Headers 1004px website ketjapp ar 0
  • mobile apps

Méér zoals augmented reality IKEA app

Je kent hem vast. De augmented reality IKEA app was er eentje die de weg vrijmaakte van augmented reality (AR) naar consument. Die het concept interessant maakte voor méér dan Pokémon spelende tieners. En sindsdien is het snel gegaan. Dit zijn de 5 tofste AR apps op alle vlakken. Van je huis inrichten tot zombies neerschieten en tattoos testen.

Geschreven door:
  • Ilker Mengi
Datum:
  • 21 maart 2019

Ho. Heel even in de achteruit. AR. Augmented Reality. Wat was dat ook alweer? En wat had het te maken met Virtual Reality en die kartonnen brillen? Een korte inhaalslag voor de AR newbies.

Wat is AR ook alweer?

Augmented Reality (AR) betekent letterlijk “toegevoegde realiteit”: het voegt digitale lagen toe aan de echte wereld om je heen. Niet te verwarren met Virtual Reality (VR), waarmee je via een speciaal ontworpen device – de VR bril – naar een compleet virtuele wereld kijkt, waarbij de werkelijkheid om je heen verdwijnt.

Het AR concept ken je misschien al van Pokémon Go (Pokémons rennen in het wild rond, te zien via het smartphonescherm) of de augmented reality IKEA app (richt je camera op je huiskamer, selecteer een product en zie live hoe het in de ruimte uitziet).

AR voegt dus via de camera van je mobiele device een digitaal object of functie toe aan de ruimte om je heen. En dat doet het via apps, waarin de AR functionaliteit ingebouwd zit. Pokémon Go is een app en IKEA Places (zo heet hij) is een app.

En van die AR apps of apps met AR functionaliteit zijn er steeds meer. AR heeft namelijk de toekomst, gegarandeerd. Sterker nog: AR heeft het heden. Elke dag komen er meer AR apps op de markt die je privé- en werkleven leuker of makkelijker maken. Een nieuwe generatie in de app-wereld.

Lang klonk het als een wilde futuristische feature, zo’n digitale laag over je wereld. Toch bestaat de techniek al jaren. Waarom nu dan zo’n razendsnel stijgende vlucht in AR apps?

Door de mogelijkheid relatief gemakkelijk zelf met AR te knutselen als developer, met toolkits als ARkit.

Wat is de ARkit?

Apple kondigde de ARkit in 2017 aan, en sinds iOS 11 is hij beschikbaar voor iPhone en iPad. Even later verscheen ook de ARCore kit voor Android development. In beide gevallen een kit voor developers, die hiermee vrij aan de slag kunnen met hun eigen AR project. – Apple en Android stelden de benodigde onderdelen gratis ter beschikking, de hele wereld ging er mee aan de slag.

Dus de developers-wereld is los. En dat merk je, in het aanbod aan AR apps. De ene nog grappiger of briljanter dan de ander. Want mensen, de augmented reality IKEA app en Pokémon Go, dat is nog maar het begin gebleken.

Kijk maar eens wat er tegenwoordig allemaal al is gemaakt, met de Apple ARkit.

De 5 tofste AR apps van dit moment

Alle AR apps in deze lijst zijn gewoon te downloaden, en direct te gebruiken om je eigen leven leuker te maken. Onze finest selection van de 5 beste AR apps in de 4 belangrijkste categorieën: productiviteit, games, lifestyle en shopping.

Beste AR productiviteit apps

1. APPLE METEN (gratis).

Sinds de laatste update de eerste native AR app op je iPhone. Krijg je dus vanzelf. Richt je camera op een punt en je telefoon meet je afstand.

2. MEASUREKIT (€5,49).

Meten de luxe. Deze AR app brengt dingen opmeten met je mobiele device naar een heel nieuw niveau. Kijk maar:

3. PLNAR (gratis).

Nog zo een praktische voor in huis. Met deze AR app kun je je hele huis of pand vastleggen in een plattegrond of 3D model.

4. GOOGLE TRANSLATE (gratis).

Geen complete AR app, maar wel eentje met een slimme nieuwe AR functionaliteit erin. Richt je camera op een tekst en Google vertaalt het voor je.

5. GOOGLE LENS (gratis).

Installeer Google Photos, klik op ‘Google Lens’, richt je camera op een object en Google vertelt je wat het is. Van corgi tot handtas en zeldzame plantjes.

Beste AR game apps

1.  POKÉMON GO (gratis).

Natuurlijk op nummer één. Wie kent hem niet? Vang je eigen Pokémons, die rondrennen in de wereld om je heen.

2. ZOMBIES GO (gratis).

Zelfde idee, alleen dan zombies in plaats van pokémon, gebaseerd op de bekende Walking Dead series. Leg ze om voordat ze je te pakken krijgen:

3. DANCE WITH US! (gratis).

 

Multiplayer AR app die je helpt dansen als de dansende tweeling Norah en Yarah (wie kent ze niet). Leuk voor de jongsten.

4. COMPLETE ANATOMY (gratis).

 

Iets serieuzer materiaal. Richt de iPad camera op een lichaamsdeel, en je kunt onder de huid kijken. Wordt al gebruikt door 200 universiteiten wereldwijd.  

5. AR SEA BATTLE (gratis).

Elke oppervlak kan een zeeslagveld worden. Richt je camera en speel mulitplayer zeeslag tegen in elkaar, in real life.

Beste AR lifestyle apps

1. NIGHTSKY (gratis).

Ook al een aardig bekende. Bekijk de sterrenhemel met een nieuwe dimensie door je camera omhoog te richten in de nacht. De app vertelt je wat je ziet.

2. QUARTZ BRIEF (gratis)

De app bestond al langer, bedoeld om je het laatste nieuws te brengen. Nu hebben ze een nieuwe functionaliteit toegevoegd: bekijk objecten in 3D digitaal voor je neus.

3. MODIFACE (gratis)

Test een nieuwe haarkleur of bepaalde make up op je eigen gezicht, door de camera in selfie-modus te zetten in hun AR apps. Je ziet direct wat je (niet) staat.

4. INK HUNTER (gratis).

Probeer een digitale tattoo uit op je eigen lijf, en zie hoe het staat van alle kanten. Uit de ingebouwde collectie, of door zelf een plaatje te uploaden.

5. BBC CIVILISATIONS AR (gratis).

Brengt historische objecten tot leven in je woonkamer of achtertuin. Je kunt er omheen lopen, en ziet achtergrondinformatie verschijnen.

Beste AR shopping apps

1. IKEA PLACE (gratis)

Laat je zien hoe gekozen meubels uit de IKEA collectie in je eigen woonkamer staan. Andersom werkt ook. Breng IKEA object in beeld en de app vindt het product uit de collectie.

2. FLEXA VISUALIZER (gratis)

Bestaat ook al een paar jaar. Richt je camera in de app op de muur, selecteer een muurkleur en je ziet hoe het staat.

3. WEHKAMP (gratis)

Zelfde concept als IKEA, maar dan beter gekoppeld aan het bestelproces. Plaats een meubel in de ruimte, kies er één uit en bestel direct in de app.

4. KABAQ (gratis)

Zie via de AR app camera hoe een gerecht uit de menukaart in een restaurant er letterlijk uitziet op je bord. Nooit meer stiekem kijken naar andere tafels wat je zou bestellen. Nog handiger bij online bestellen. Mag nog wat verder uitgewerkt worden, maar hier zit potentie voor de toekomst.

5. COOLBLUE (gratis)

Nu nog alleen voor tv’s, om te zien hoe ze qua formaat en looks in je woonkamer zouden uitzien. Straks vast beschikbaar voor meer apparaten. Handig.

Handig voor jou – interessant voor business

Handig zijn die AR apps op de eerste plaats. Maar de potentie van deze feature reikt verder. Bedenk maar eens wat het zou kunnen doen voor verschillende soorten business.

Denk aan de kapper waar je straks voor de spiegel zit met een iPad, om te zien welke haarkleur je kiest. Of bij de tattooshop, om te testen wat je precies waar zou willen vereeuwigen op je huid.

En denk verder vooral verder dan retail en dienstverleners. Denk aan makelaars die nieuwbouwprojecten kunnen laten zien als compleet afgerond bouwwerk voor je neus, waar je omheen of zelfs doorheen kunt wandelen.

Het onderwijs dat lesmateriaal steeds visueler en echter kan maken. Beter voor het leervermogen.

Chirurgen die tijdens een operatie een handje geholpen worden door die extra digitale laag.

De reisbranche die je de hele wereld kan laten zien, of je ter plekke kan bijstaan om de tofste plekjes te vinden en achtergrondinformatie te bieden op wat je om je heen ziet.

Technische teams die via AR precies zien wat ze voor zich hebben, welke veiligheidsmaatregelen er gelden en aan welke knop ze moeten draaien.

AR heeft de toekomst, en haar potentie is eindeloos. Meedenken over potentie voor jouw branche doen we graag. Kom maar langs! Dan laten we je misschien meteen zien aan welke bijzondere AR app we zelf op dit moment werken…

Wordt vervolgd!

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service.