Header app laten maken
  • app maken
  • mobile apps

App laten maken? Dit staat je te wachten

Je hebt besloten dat de wereld kennis moet maken met jouw app. Je app idee wordt werkelijkheid. Maar hoe werkt zoiets: een app laten maken? Het complete proces in kaart – van vlotte ontwikkeling tot hechte samenwerking en probleemloze bijsturing. 

Geschreven door:
  • Igor Delissen
Datum:
  • 08 februari 2018

Je weet inmiddels dat je een app idee hebt, dat zonder twijfel uitgevoerd moet worden. Én je weet dat een app laten maken een goed idee is. Niet alleen omdat wij dat (uiteraard) zeggen. Ervaringsexperts adviseren hetzelfde.

Dat betekent dat je het concept van je app in onze handen gaat leggen. Een ontzorgende gedachte, want dan hoef jij niet aan de slag met al die codes en processen. Maar misschien ook iets om je vraagtekens bij te zetten. Want je wil het proces en de ontwikkeling van je app wel blijven overzien. Je wil weten waar je aan begint, wanneer je je app idee overdraagt aan een partij die je app daadwerkelijk gaat bouwen.

App laten maken, doen we samen

Laten we daarom, ten eerste, over één ding duidelijk zijn: het werkt tegenwoordig niet meer zo dat je je app idee op onze deurmat legt en een half jaar later terugkomt om te zien wat we ervan gebrouwen hebben. 

Dat werkt niet voor jou, het werkt niet voor ons en het werkt al helemaal niet voor het product – dat piekfijn en in unanieme tevredenheid uit de productie moet rollen. 

Het hele proces van een app laten maken doe je daarom samen. Wij zijn van de uitvoering, door het proces en de uitwerking voor onze rekening te nemen. Jij houdt de touwtjes in handen en draagt bij met jouw kennis van de markt waar de app in terecht gaat komen. En, minstens zo belangrijk: op bijna elk moment in dat samenwerkingsproces kan er bijgesteld, afgeremd of juist doorontwikkeld worden. Dat kan, door onze agile werkwijze.  

Agile werken

Agile werken is – per definitie:

  • flexibel (letterlijke vertaling ‘agile’) werken,
  • met een hechte samenwerking tussen de verschillende partijen (klant, ontwikkelaar, gebruiker, financierder, etcetera)
  • en de mogelijkheid om snel vooruit te gaan en makkelijk bij te sturen wanneer nodig.

Om jouw app te laten maken, passen we precies die werkwijze toe.

(Lees hier hoe agile werken met ons er precies uitziet – en welke 5 voordelen dat oplevert.)

Dat werkt zo

Hoe die theorie er in de praktijk uitziet, vanaf het moment dat jij ons belt om samen een app te bouwen? Het overzicht – in 3 fases.

Fase 1 – Wat gaan we doen?

  1. Je pakt de telefoon op, draait ons nummer en krijgt Igor aan de lijn. Jij zegt wat je drinkt, wij zetten het klaar.
  2. We gaan om tafel zitten. Jij legt uit wat je app idee is. Wij gaan ermee aan de slag, voor een eerste voorstel.
  3. In een nieuwe afspraak presenteren we je een projectvoorstel, gebaseerd op ons gesprek, bestaand uit 2 delen (en dit is belangrijk!): De scope & De backlog

De scope is het gedeelte uit het app idee waar we ons op gaan focussen. Agile werken bestaat uit kleine projecten, die één voor één afgerond worden – sprints genaamd. De scope is de kern – het minimum viable product genaamd – waar we als eerst mee aan de slag gaan.

De backlog zijn alle andere gedeeltes uit het app idee. Al deze losse gedeeltes worden vastgelegd in een ‘roadmap’ die ons, sprint voor sprint, naar een steeds verder ontwikkelde app leidt.

Fase 2 – Aan de slag… En live!

Het doel is nu: zo snel mogelijk een kernproduct maken dat live kan. Niet omdat we haast hebben of we er gauw vanaf willen zijn, maar omdat het belangrijkste gedeelte van een app laten maken dan kan beginnen. De gebruikers gaan zich ermee bemoeien.

En dat willen we. Het is namelijk één van de belangrijkste onderdelen in de tweede fase.

  1. Wij bouwen de eerste versie van de app (het minimum viable product).
  2. Jij krijgt de demo-versie om te testen (eerst nog even binnenshuis). Aanpassingen worden verwerkt.
  3. We gaan live! De eerste echte versie van je app kan de wereld in gestuurd worden. Gebruikers gaan hem gebruiken, wij lezen de statistieken uit en concluderen wat er beter kan.

Fase 3 – Dat kan beter.

De app draait. Steeds meer mensen maken er gebruik van en de app begint een succes te worden – in de grote wijde wereld, of intern in je organisatie.

Maar er was nog meer. Het kon nog beter.

Dit was namelijk nog maar de eerste versie van het product; de eerste scope! In fase 3 is het tijd om de backlog en de verzamelde gebruikersstatistieken erbij te pakken, om samen te kijken naar de volgende stap(pen). De cyclus gaat door, de app blijft ontwikkelen.

De eerstvolgende scope wordt vastgesteld, op basis van de backlog. We vervolgen onze weg, sprint voor sprint, volgens de roadmap. De stappen uit fase 2 herhalen zich:

  1. Wij bouwen de volgende fase van de ontwikkeling.
  2. Jij krijgt de nieuwe demo-versie, om de eerste tests uit te voeren.
  3. De wijde wereld krijgt een update. Alle (gebruikers)statistieken worden vastgelegd voor verbetering en optimalisering.

Op vaste momenten, eens per maand en later eens per kwartaal bijvoorbeeld, bekijken we samen de statistieken en de conclusies. We adviseren je over mogelijke verbeter-, update- of doorontwikkelstappen. Zo houden we je app samen optimaal en APK – en gaan we weer door met onze roadmap. Stappen 1, 2 en 3 herhalen zich weer...

En klaar! – O nee.

Een app is nooit klaar. Dat betekent niet dat jij met een ellenlang project zit dat als een blok aan je been hangt. Het betekent dat wij ervoor zorgen dat je app zo optimaal en actueel mogelijk blijft draaien, in deze tijden waarin technologie sneller verandert dan jij ‘app’ kan zeggen.

Daarom blijven wij je ondersteunen en zorgen dat jouw app zo blijft draaien dat iedereen tevreden blijft: de gebruiker voorop, jij als klant met (wellicht wisselende) wensen en wij als ontwikkelaars met kritische blik en up to date kennis van de technologie, het concept, de toepassing en de gebruiker.

Zo blijven we samen naar dat ultieme resultaat werken: geen app die goed is, maar de beste versie die hij kan zijn.