Ketjapp 1004px web mvp
  • woordenboek

Wat is een ‘Minimum Viable Product’ (MVP)?

Je wil een app ontwikkelen en zit aan tafel met de experts. De koffie smaakt, het verhaal klinkt goed, maar de scrum- en development termen die je om de oren geslingerd worden… Die zie je graag nog even uitgelegd. Bij dezen.

Geschreven door:
  • Maikel Janssen
Datum:
  • 08 maart 2018

Hier hoort de term al bij het meubilair. Voor jou is ‘MVP’ (staat voor ‘Minimum Viable Product’) misschien nog geen term waarbij je begrijpend knikt, wanneer het over tafel vliegt in gesprek met app ontwikkelaars. “Wat is Minimum Viable Product”, vraag je je af?

Als je eenmaal de wereld van de IT binnentreedt, wordt deze term je geheid om de oren geslingerd. Goed om even te weten waar we het (precies) over hebben, wanneer we het over het Minimum Viable Product hebben.

Het Minimum Viable Product is vrij vertaald: het Minimaal Levensvatbare Product. Het is de allereerste versie van de app, met alleen de broodnodige functionaliteiten om het in leven te houden. De kern van het beoogde eindproduct. Deze versie lanceer je zo snel mogelijk, om inzicht te krijgen in de eerste reacties van de gebruikers.

Waarom je een product dat minder dan het eindproduct is de wereld in zou sturen? Omdat we, als goede app ontwikkelaars, niet de app maken die je wil. We maken de app die de gebruiker wil.

“We maken niet de app die jij wil. We maken de app die de gebruiker wil.”

Lanceren en leren.

Die app maken die de gebruiker wil, dat doen we door de eerste, minimaal werkende versie van de app (het MVP) zo snel mogelijk te lanceren – en vervolgens van de gebruikers te leren. Lanceren en leren, samengevat. En dat doen we opnieuw en opnieuw, tot het eindproduct er staat. Precies zoals de gebruiker dat wil.

Waarom dat zo goed werkt? 3 redenen.

1. Minimum 

Je kunt met een minimale investering een product neerzetten dat werkt en gebruikt kan worden. En dus getest kan worden! De toegevoegde waarde van de gebruiker is onbetaalbaar – en je betaalt er maar het minimale voor, doordat er nog geen 100.000 ontwikkeluren in zitten, maar het minimaal aantal uren (Minimum Viable Product).

Of zoals Wikipedia het uitlegt:

Inzichten verzamelen vanuit een MVP is vaak minder duur dan een product ontwikkelen met meer functionaliteiten, wat de kosten en het risico dat een product faalt vergroot, doordat er bijvoorbeeld verkeerde aannames zijn gedaan.

2. Viable

Je kunt de levensvatbaarheid (Minimum Viable Product) al meten, voordat je al je geld en tijd in een complete app hebt gestoken die achteraf misschien niet zo bruikbaar blijkt. Weet je eenmaal dat het product levensvatbaar is, dan kun je door naar de volgende stap(pen). Welke verbeteringen kunnen er aangebracht worden, welke problemen moeten opgelost, welke nieuwe kansen maken gebruikers zichtbaar?Twitter bijvoorbeeld, bedacht de hashtag niet zelf. Het waren de gebruikers in de MVP versie die spontaan begonnen met dit fenomeen. De app bouwers analyseerden, leerden en ontwikkelden er op door – tot het product ‘Twitter’ met zijn hastags zoals jij het nu kent!

3.Product

Je wil zo snel mogelijk je app in de markt krijgen. Maandenlang wachten tot de eerste compleet ontwikkelde versie van het product af is om te lanceren, is te lang. Die maanden blind ontwikkelen (voordat de markt het gezien heeft en het getest is) kun je beter stoppen in bewust ontwikkelen (op basis van de reacties van de markt).

Of, heel kort samengevat door de early adaptor en bekendmaker van MVP – Eric Ries:

“Het Minimum Viable Product is de versie van een product die een team gebruikt om er het maximale aantal leerpunten over gebruikers uit te trekken, met minimale inspanning.”

Dat is lanceren en leren. Minimale inspanning, dan maximaal analyseren, leren en doorontwikkelen – aan de hand van de backlog. Zo gaan we van de minimale levensvatbare versie tot de optimale volwassen versie van de app.

Download
Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service.