(De 5 voordelen van) agile werken aan je app
Wat ooit begon in de softwareontwikkeling kom je nu op steeds meer verschillende kantoren tegen: agile werken. Het werkt. Daarom is het doorgesijpeld van ‘onze’ business naar de rest van de wereld. Maar hoe werkt het? En welke voordelen heeft het bij een app laten maken?
Er is een reden dat agile werken in de software-industrie is gestart. Het sluit namelijk naadloos aan bij de beste manier om software-producten te bouwen en lanceren. Zoals een app!
Het succes van een app is namelijk afhankelijk van de waardering van 2 groepen:
- De gebruiker. Die moet de app gaan gebruiken om te oordelen of die goed ontwikkeld is. In gebruikersstatistieken kun je meten hoe goed de app ontvangen wordt, werkt… En (zo nodig) bijsturen.
- De bedenker. Jij houdt in de hand welke onderdelen en functionaliteiten er in de app gebouwd gaan worden. Afhankelijk factoren als wensen, tijdspannes en budget kan er doorontwikkeld en bijgestuurd worden.
Zie je de overeenkomst tussen die twee belangrijkste spelers in het veld? Bijsturing. Het proces van een app ontwikkelen, gebaseerd op statistieken en planningen, onder controle én flexibel houden.
‘Agile’ betekent niet voor niets letterlijk ‘flexibel’.
Precies dát – bijsturing, mogelijk gemaakt door flexibiliteit – is de kern van agile werken. En het is precies waarom het zo goed werkt bij een app laten maken.
Agile werken aan je app
Agile werken. De term komt oorspronkelijk uit de softwareontwikkelingswereld. Om precies te zijn: uit een hutje in de Verenigde Staten, waar een paar nerds in 2001 het ‘Manifesto for Agile Software Development’ opstelde.
Inmiddels kom je agile werken tegen op een hele hoop werkvloeren, niet alleen die van de softwareontwikkelaars. Maar laten we het zo stellen: we weten waar we mee bezig zijn, als we zeggen dat we agile werken. En het werkt, al ruim 15 jaar.
‘Agile’ betekent volgens de letterlijke definitie ‘flexibel’ of ‘wendbaar’. En dat is precies wat het app laten maken proces dus moet zijn. In de praktijk betekent dat dat een team app-makers samen met de klant in een gestructureerd, maar flexibel proces dat start met een kernproduct en vervolgens naar een steeds verder doorontwikkeld en succesvoller product toewerkt.Lees hier hoe een app laten maken volgens de agile werkwijze in de praktijk werkt, in 3 fases.
Dat proces van beginnen met een kernproduct dat telkens doorontwikkeld wordt, gebeurt volledig op basis van de waardering van de gebruiker aan de ene kant – en de wensen van de klant aan de andere kant – met in het midden de agile app-bouwers.
Het team bouwers is op die manier samen met de klant letterlijk ‘wendbaar’ (agile!) in het maken van de app. Die kan bijgestuurd, aangepast en doorontwikkeld. In die volgorde.
Agile werken is op deze manier de werkwijze. Een theorie. Agile werken in de praktijk doe je met een projectmethode die daarop aansluit: scrummen.
Wat scrummen met agile werken te maken heeft
Waar agile werken een vorm is die vrij breed en omschrijvend is, werkt scrummen volgens een paar regels en een concrete structuur. Geen 1001 regels, en geen in beton gegoten aanpak, maar een helder kader met duidelijke rollen en een afgebakend projectproces.
De rollen:
- De rol van de klant is product owner. Dat betekent dat hij de besluitvormer is en het eindproduct bepaalt.
- De rol van de app-bouwers is scrumteam, met één scrum master die het project leidt.
Het proces:
- De kernversie van het product – minimum viable product – en de mogelijke vervolgstappen worden bepaald. Dit zijn scopes waar op de focus ligt in de elke ontwikkelfase.
- De uitvoering van elke scope gebeurt in sprints of iteraties: een ontwikkelperiode van 1 tot 2 weken.
- Alle andere sprints die nog gedaan moeten worden, staan bij elkaar in een backlog. Van daaruit wordt telkens bepaald welke scope er nu op de agenda staat.
- De volgorde van de scopes en bijbehorende sprints staat uitgestippeld in een roadmap.
Samen werkt het team, onder leiding van de scrum master, met de product owner telkens aan een scope met een vastgestelde reeks sprints uit de backlog, volgens de opgestelde roadmap. Dat is scrummen, in het kader van agile werken.
De aanpak mag nu helder zijn, maar wat is het beloofde voordeel daarvan?
De 5 voordelen van agile werken bij app-ontwikkeling
Agile werken en scrummen levert namelijk, zoals beloofd, een aantal voordelige kenmerken van agile werken op. 5 stuks, die laten zien dat het niet meer dan logisch is dat we al sinds jaar en dag agile werken in de software-ontwikkelingsbusiness:
- Bijsturen is makkelijk. Het is de kern van agile werken. Flexibel blijven in het contact tussen de klant en de ontwikkelaars om waar nodig bij te sturen volgens wensen en budget, en in het proces om waar nodig bij te sturen richting verbetering en doorontwikkeling.
- Je kunt snel live gaan met je app. Geen proces van maanden tot jaren voordat er een eindproduct staat, maar binnen no time de eerste versie de wereld in sturen om gebruikers aan het werk te zetten. Versie na versie wordt je app een beetje beter en/of uitgebreider.
- De samenwerking is hecht en helder. Ieder kent z’n rol en iedereen weet van elkaar wie, wat, op welk moment aan het doen is. Als klant krijg je niet na 6 maanden een telefoontje dat “de app af is”. Samen doorlopen we het hele proces, onder jouw leiding, met onze uitvoering.
- Je app wordt constant doorontwikkeld. Dat betekent dat hij almaar beter en altijd actueel blijft. Geen overbodige luxe in deze tijd van razendsnelle technologische ontwikkelingen.
- De klant is koning, de gebruiker staat centraal. De klant is degene met wie we de app samen maken, dat verliezen we nooit uit het oog. Maar het succes van de app hangt af van het oordeel van de gebruiker – gemeten in de gebruikersstatistieken. Die houden we dan weer samen in de smiezen en zetten we samen in voor de verdere ontwikkeling van je app.
Oftewel: op naar de volgende sprint!