Een app (laten) bouwen? Breng het technische landschap in beeld
Waar moet je allemaal rekening mee houden als je een app wil (laten) bouwen? Onder andere met het technische landschap waarin de app gaat draaien. Een app is namelijk vaak geen losstaand ‘ding’. Het moet offline beschikbaar zijn, bevat productinformatie, voorraden, profielen en ga zo maar door. Jouw app is dus altijd onderdeel van verschillende systemen.
Met welke andere soft- en hardware moet de app gaan praten? Denk daarbij aan databases of andere systemen die je organisatie al heeft. Misschien wil je bepaalde data daaruit halen en koppelen met de app, of juist data úít de app terug naar de database sturen. Ook moet je de hardwaren niet vergeten. Misschien wil je dat jouw app te bedienen is met Google Home of andere slimme hardware. Allemaal vragen die je van te voren moet beantwoorden om de juiste ontwikkelmethode te bepalen. We praten je er doorheen:
- Op welke devices/ hardware gaat de app draaien?
- In welk besturingssysteem moet jouw app draaien?
- Met welke systemen moet de app communiceren?
Wat is het ‘’technische landschap’’?
But first things first. Het "technische landschap". Waar hebben we het eigenlijk over? Is dit niet weer een of ander fancy woord met weinig betekenis? Met het ‘’technische landschap’’ doelen we in dit artikel op een overzicht van alle technische (online) systemen/ diensten/ apps/ data/ etc. die een bedrijf heeft en hoe deze zich onderling tot elkaar verhouden.
Dus. Wat is belangrijk om inzichtelijk te hebben voordat je je app gaat (laten) bouwen?
Op welke devices gaat de app draaien?
En met welke device-specifieke functionaliteiten moet de app gekoppeld worden? Een groot deel van de ‘communicatie’ is al redelijk mainstream geworden: Denk daarbij aan de camera van een smartphone voor het scannen van QR-codes of het uploaden van foto’s. Of de microfoon die spraakbesturing mogelijk maakt. Andere device en OS (Operating System) specifieke features zijn (nog) nieuw. Zoals destijds: dark mode. En zoals nu: foldables en het nieuwe Material You design van Android. Of in het geval van een VR app; met welke bril(len) moet de app werken?
Devices heb je in beeld. Wat daar dan nog heel nauw mee samenhangt is het besturingssysteem van dat device.
In welk besturingssysteem moet jouw app draaien?
Gaat het over apps voor smartphones en tablets? Dan vereenvoudigt de duopolie van de smartphone markt meteen met welk besturingssysteem we te maken hebben. Want er zijn er op dit moment eigenlijk maar twee die ertoe doen: iOS en Android. Er zijn weliswaar andere OS’en (Operating systems), maar deze doen er op de commerciële markt nog niet toe.
Maak je een commerciële app? Dan wil je waarschijnlijk dat de app in beide systemen draait. Omdat jij hoogstwaarschijnlijk niet alleen maar klanten hebt met óf een iOS toestel óf een Android toestel.
Maak je een app voor intern gebruik? En werken jouw medewerkers met devices van het bedrijf? Dan weet je waarschijnlijk precies of jouw salesteam met Ipads (dus: iOS) of Samsung Galaxy tablets (dus: Android) werkt. Dan kan er geld en tijd bespaard worden door de app voor slechts dat ene bijbehorende besturingssysteem te maken.
Met welke databases moet de app communiceren?
Jouw organisatie heeft waarschijnlijk al een hele hoop digitale databases draaien. Jouw app komt daar middenin te staan. Moet er informatie uit de fabriek komen van slimme apparatuur zoals lopende banden? Of slimme vervoersmiddelen zoals vrachtwagens? Of moet jouw app up-to-date prijzen, voorraden of klantdata laten zien? Dit soort data heb je waarschijnlijk al staan in van deze onderstaande systemen:
Native cloud services
- Alle data die jouw organisatie in de cloud heeft staan. Denk daarbij aan de data in Google Analytics waar geen marketeer zonder kan, tot de bedrijfsdocumenten die opgeslagen zijn in Microsoft OneDrive. Bekende namen zijn: SAP, Google, Microsoft en Salesforce.
Data storage systemen
- Databeheersystemen zijn dan weer systemen die ingezet worden voor business intelligence. Voor data die uniek is voor jouw organisatie. Wat bijvoorbeeld anders is voor website data in Google Analytics. Enkele voorbeelden zijn: Power BI en MySQL.
Legacy (custom) systemen
- En dan kan het natuurlijk nog zo zijn dat binnen jouw organisatie systemen bestaan die custom made zijn. Hiervoor zijn vaak geen API’s beschikbaar, laat staan documentatie over het maken van integraties. Dit soort connecties kunnen nog wel eens een uitdaging worden.
ERP suites/ business applications
- De meeste organisaties brengen alle bovenstaande opties samen middels een ERP systeem. CRM (customer relationship management) systemen, HRM (human resource management) systemen en SCM (supply chain management) systemen kunnen met een ERP centraal beheerd worden. Als zo’n systeem al geïmplementeerd is, maakt dat de ontwikkeling van de app makkelijker. We hoeven namelijk niet meer te kijken naar alle bovengenoemde systemen, maar nog maar naar één. Bekende ERP suites zijn: Exact en SAP.
Er zijn dus stiekem best wel veel technische keuzes die gemaakt moeten worden - nog vóór de ontwikkelmethode gekozen kan worden. Dit hoef je gelukkig niet alleen te doen. Wij denken met je mee op álle facetten. Zodat niet alleen het idee goed is, maar de uitvoering ook nog eens perfect! Laat ons jouw goede idee horen en we maken er samen een succes van. Neem vrijblijvend contact met ons op.