VR app

Een VR app (laten maken)

VR. Wat is het? Wat kan of moet jij hiermee? Waar moet je rekening mee houden bij de ontwikkeling van een VR app? En tot slot: wat kost een VR app laten maken eigenlijk? We behandelen:

Datum:
  • 24 juni 2022
  1. Wat is VR, Virtual Reality?
  2. Business mogelijkheden voor VR
  3. De beste VR apps
  4. Alles over een VR app laten maken

Wat is VR (Virtual Reality)?

Virtual Reality is letterlijk vertaald: ‘virtuele werkelijkheid’. Je kan jezelf volledig onderdompelen in een andere wereld - een schijnwerkelijkheid. Die wereld kan volledig geanimeerd zijn, maar ook een opname van een echte omgeving. Voor die onderdompeling heb je dus meer nodig dan alleen een app. Je hebt ook een bril nodig, deze knutsel je voor een euro of 10/20 zelf in elkaar, of je geeft er ergens tussen de €300 en €2.000 aan uit. Waar je kijkt en hoe je beweegt (met of zonder controllers in de hand) bepaalt wat je ziet.

Het verschil tussen VR en AR

VR is geen AR, Augmented Reality. Bij AR, letterlijk vertaald: ‘toegevoegde werkelijkheid’, wordt er een digitaal laagje toegevoegd aan de échte werkelijkheid. Je pakt je telefoon en op het kantoor of de ruimte waar je nu zit wordt een digitaal element toegevoegd. Denk aan het mega populaire Pokémon GO.

Alles over AR (voor businessontwikkeling) lees je in deze blog.

Business mogelijkheden met VR

Okay, dus VR is echt nog wel iets meer next level dan AR. Wat kan jij er dan mee? 

Waar je met AR jouw producten in de woonkamer van de consument kan plaatsen. Kan je met VR de consument in ‘jouw woonkamer’ plaatsen. Als engagement en experience onderdeel zijn van jouw doelstellingen dan is VR dé ultieme techniek. 

Virtual reality voor onderwijs

Met VR maak je een onderwerp tastbaarder, interessanter én daardoor meer memorabel. In Titans of Space ‘zweef’ je door de ruimte en zo leer je alles over sterren en planeten. Met Google Expeditions kunnen schoolklassen door de allerbekendste musea lopen, zonder dure stedentrips te maken. Politieacademies gebruiken VR om situaties na te bootsen die niet in scène gezet kunnen worden, zoals extreem geweld. Nou denk je misschien dat dit allemaal voorbeelden zijn van ver-van-mijn-bed-show-organisaties. Maar ook het Vista Collega uit Sittard maakt gebruik van VR voor thuisonderwijs.

VR voor retail

Breng je winkel of showroom naar de klant. Bouw een ervaring waarin de klant zich helemaal kan onderdompelen in de beleving van jouw merk. De zorg en aandacht die je zou besteden aan etalages en looproutes kan je ook steken in een digitale showroom.

VR voor onroerend goed

Laat opdrachtgevers letterlijk door het pand lopen dat jij voor ze ontworpen hebt. Een schaalmodel. Maar dan digitaal. Waarin ze de echte sfeer kunnen ervaren door ‘in’ hun toekomstige pand te staan. Te zien en voelen wat het effect is van het uitzicht en de lichtinval. Een leuk voorbeeld hiervan zie je in het RTL programma ‘De Perfecte Verbouwing’.

VR voor tourisme en citymarketing

Je kan nu je accommodatie of stad promoten door mensen letterlijk er doorheen te laten lopen. Je breidt de ervaring uit door informatie toe te voegen aan panden, voorwerpen, mensen of dieren die men tegenkomt. Om zo de potentiële vakantiebestemming aantrekkelijker te maken.

Website afbeelding VR

De beste VR apps

Een aantal van onze favoriete apps. En het mooie is: de meeste zijn ook nog gratis ook!

Alles over een VR app laten maken

Een VR app laten maken is niet goedkoop. Naast de complexiteit van de ontwikkeling en de gewenste interactiviteit - die van invloed zijn op de kosten. Maakt bij een VR app vooral de gekozen vormgeving uit in de kosten. Anders dan bij augmented reality, moet je bij virtual reality namelijk de hele omgeving creëren. Een 360 graden video van een bestaande omgeving is je goedkoopste optie. Met een speciale camera kan dan een opname gemaakt worden. Maar voor een geanimeerde omgeving zijn 3D artiesten nodig. En 3D design is niet goedkoop.

  • ‘Wat voor’ virtual reality wil je creëren? Een bestaande ruimte, of een animatie?
  • Op welk platform de VR apps moet draaien; Android en Apple devices i.c.m. de Google Cardboard? Op een van de headsets; van Oculus, HP, HTC of Sony?

Voor de ontwikkeling van elke goede app mag je in de basis uitgaan van een looptijd van een aantal maanden ontwikkel-werk. Daarom mag je rekening houden met zo’n €40.000 à €50.000 voor een Virtual Reality app. 

Daarmee heb je de eerste basisversie van je VR app live. De MVP versie. Daarna mag je rekening houden met 10-30% van dat startbudget per jaar aan doorontwikkeling. Dat zit ‘m in onze agile werkwijze van:

  • Optimalisatie – bestaande features verbeteren, op basis van KPI’s en data.
  • Doorontwikkeling – app features uitbreiden, op basis van de backlog.
  • Onderhoud – zorgen dat alle features blijven doen wat ze moeten doen.

Dat is waarom een app ontwikkelaar nooit klaar is. Niet om flauw te doen, maar juist om jou zo snel mogelijk een goede app te geven die live kan, en daarna data driven verder te werken. Voor een app die niet razendsnel onherroepelijk achterhaald raakt, maar die elke keer weer (nog) beter en beter wordt.

Wil je echt geïnspireerd worden en alles te weten komen over app development? Bel ons voor een vrijblijvend kopje koffie of stuur ons een bericht via onderstaand formulier. Tijdens een gesprek kunnen we je helpen om de kansen voor jouw bedrijf te ontdekken. Zien we je snel?

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service.