Bescherm het idee
  • app idee
  • mobile apps

Hoe bescherm ik mijn app idee?

Hoe grootmeesters als ABN Amro en WhatsApp ooit begonnen met hun app idee? Door zichzelf deze 5 vragen te stellen. Dit is het antwoord op de 2e vraag: “Hoe bescherm ik mijn app idee?” – Ontdek het, en zet jouw app idee om in een… Tja, een app dus! 

Geschreven door:
  • Maikel Janssen
Datum:
  • 20 november 2017

(Bekijk hier de antwoorden op de 4 andere vragen: “Is mijn app idee wel goed genoeg?", “Kan ik dat niet zelf, een app maken?”, “Wat kost dat, een app laten maken?” en “Ben ik niet te laat met mijn app idee?”)

In de tweede vraag van de serie gaat het om een kwestie waar veel mensen met een app idee mee zitten: de bescherming van een idee. Want je mag dan een gouden idee hebben (dat heb je ontdekt nadat je de eerste vraag beantwoord hebt) – het algehele advies bij de eerste vraag (“Is mijn app idee wel goed genoeg?”) was: práát erover met anderen. Zoveel als je kan. Vrienden, kennissen én professionals. Deel het.

Delen? Maar hoe bescherm ik het dan?

‘Hoe bescherm ik het idee dat ik heb, als ik er met jan en alleman over ga babbelen?’, denk je nu misschien. Goed punt om hier te bespreken. Het antwoord is namelijk simpel: niet.

Niet schrikken! Het hoeft namelijk ook niet. De waarde van je app idee zit ‘m namelijk niet in het gedeelte ‘idee’, het zit ‘m in het gedeelte ‘app’. Pas zodra je iets tastbaars in handen hebt, kun je er waarde en eigendom aan verbinden. Een app idee is niet op die manier vast te leggen.

Kijk maar naar Jan Kourn, de man achter de mega chat-app WhatsApp. Zijn idee kreeg hij niet verkocht, liet hij later ontwikkelen, blééf er voor gaan en uiteindelijk werd het een succes – zo groot dat Facebook de app kocht voor 21,8 miljard dollar. De app. Niet het idee.

“Ideeën zijn als pizzadeeg, bedoeld om in de rondte te gooien”, zei topjournaliste Anna Quindlen ooit. Zo is het.

Maar ik wil het toch

Er bestaan manieren om degenen met wie je over je app praat, wanneer het professionals zijn, te houden aan een geheimhoudingsplicht. Een NDA: Non Disclosure Agreement.

Maar onthoud (via Tweakers – forumsite voor techkenners):

“Ik zou me aanvankelijk een stuk minder druk maken of je idee wordt gestolen dan dat het überhaupt wordt uitgewerkt.”

En nu?

Tijd voor de uitwerking dus! (Door naar het antwoord op de volgende vraag: “Kan ik dat niet zelf, een app maken?”

(Bekijk hier de antwoorden op de 3 andere vragen: “Is mijn app idee wel goed genoeg?", “Wat kost dat, een app laten maken?” en “Ben ik niet te laat met mijn app idee?”)