Header hybride app web app native app 1670x670
  • app development

Hybride app vs native app vs web app: welke is de juiste keuze?

Apps. Je hebt ze in alle vormen en maten. Hybrid Apps. Native Apps. Web Apps. Maar welke app kan wat? En welke app ontwikkelvorm past het beste bij jouw doelen en doelgroep? Om die keuze goed te kunnen maken, heb je natuurlijk wat meer informatie nodig over wat die soorten apps nou eigenlijk inhouden. Die uitleg bieden we je in deze blog. Want wij als developers verzinnen misschien voor alles een veel te vaag woord dat niemand begrijpt, maar vervolgens leggen we dat jargon ook graag uit! 

Geschreven door:
  • Rick Clephas
Datum:
  • 04 maart 2021

3 soorten apps, 1 keuze 

Apps zijn eigenlijk net als koffie. Nou denk je misschien, wat zegt hij nu!? Maar geloof me, aan het einde van dit artikel snap je me volledig. Hoop ik. ;) 

Als het gaat om koffie, dan kun je natuurlijk koffie halen in een winkel en thuis zelf je bakkie pleur zetten. Of je kunt naar dat cafeetje op de hoek, waar ze die lekkere Illy koffie vers malen. Je kunt ook naar een grotere aanbieder, als een Starbucks, die hun eigen Starbucks bonen omtoveren tot jouw perfecte kopje. 

Zo is het ook met apps. Al die koffiekeuzes kunnen helemaal perfect aansluiten bij jouw wens. Het is maar net waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Want een web app, hybride app of native app: ze kunnen alle drie of je dorst lessen, of je een slootsmaak geven. 

Welke keuze het beste is, ligt namelijk aan een heel aantal factoren. Denk aan (heel belangrijk) je doelgroep, wat je met je app wil bereiken, maar ook het budget en de deadline die aan je app hangen. Bij Ketjapp zijn we app developers, gespecialiseerd in strategisch met je meedenken. Met jouw organisatiedoelen en onze slimme methodes komen we snel tot een eerlijk advies en duidelijk plan van aanpak voor jouw perfecte app. Dus heb je eigenlijk helemaal geen zin om je verder te moeten verdiepen in die soorten koffie - ehh, apps? 

➝ Neem dan meteen contact met ons op. 

Met onze gratis intake krijg je snel inzicht welke opties er voor jou zijn. Maar vind je de wereld van apps, net als wij, almachtig interessant? En wil je wel graag weten wat een web app, hybride app, cross platform app en native app nou eigenlijk inhouden? Lees dan door! 

De web app: meer web dan app?

Websites kennen we allemaal. Je opent je browser, typt iets in de browserbalk en hup, je zit op een website. Toch? Nou, niet perse. Want stiekem zijn veel van deze “websites” die we allemaal gebruiken eigenlijk apps (web apps om precies te zijn).

Je favoriete webshop? Zou zomaar een web app kunnen zijn. Je e-mail client, zoals Gmail? Web app! 

Wat maakt dat nu een web app en geen website? Het feit dat ze vooral om jouw input/gegevens draaien. Het doel van een webshop is bijvoorbeeld het verkopen van producten. Het doel van Gmail is een platform zijn voor jouw persoonlijke communicatie. 

En deze blog? Is een website. Want dit draait om informatie bieden aan jou, maar ook iedereen anders. Het is niet speciaal ingericht op het samenstellen van een product of het bieden van informatie voor jou persoonlijk. 

Een web app is eigenlijk een website, maar dan niet meer alleen informatief. Dat maakt websites en web apps moeilijk van elkaar te onderscheiden. Want in beide gevallen ga je als gebruiker in je browser naar een omgeving - en dat kan zomaar een web app zijn in plaats van een website. En dan heb je ook weer verschillende soorten web apps, zoals de Progressive Web App

De web app als een kop koffie 

Koffie verkopen in de supermarkt is een beetje als een web app. Als supermarkt verkoop je allerlei soorten koffie in verschillende smaken en verpakkingen - maar uiteindelijk moet de klant zelf z’n eigen kopje koffie zetten.

Zo werkt het ook bij een web app. Wij bouwen de app, maar de gebruiker moet zijn eigen browser gebruiken om deze te kunnen bekijken en gebruiken. 

En tja, als jouw klant z’n koffie helemaal verkeerd zet, of een gat in z’n kopje heeft - dan smaakt die koffie natuurlijk niet meer. Zo werkt het ook bij de web app: wordt een optie van de app niet ondersteund door de webbrowser van de gebruiker, dan is de ervaring niet echt optimaal. 

Voordelen van de web app

  • Iedereen met een browser kan een web app gebruiken: op tablet, mobiel, desktop en zonder iets te hoeven installeren
  • Wij als developers hoeven minder te testen: er zijn namelijk veel minder (populaire) browsers dan dat er (populaire) smartphones zijn

Nadelen van de web app 

  • Een web app werkt online, dus zonder internet heb je er niets aan
  • Je bent beperkt in het gebruik van functies van je telefoon
  • Het is uiteindelijk een “website”. Dat betekent dat je geen hele zware dingen kan doen. Een fotobewerker zou als web app kunnen, maar het is toch fijner voor de gebruiker als het verwerken van de foto echt op de achtergrond gebeurt.

Een native app: de klassieker 

De meeste mensen denken aan een native app, als ze aan een app denken. Dit wordt namelijk ook wel de mobiele app genoemd. De native app is de meest pure vorm van een app, zoals Google en Apple het bedacht hebben. Wil je gebruik maken van een native app? Dan ga je dus naar de Google Play Store of de App Store om ‘m op je telefoon of tablet te installeren. In tegenstelling tot een web app kun je (meestal) pas na installatie gebruik maken van een native app.

Voor ons als developers is bij een native app the sky the limit. Binnen de vereisten van Google en Apple, dan. En met die restricties kunnen we leven. Want denk aan iedere mobiele app die je ooit hebt gehad - al die mogelijkheden bestaan er voor de native app. Alles wat Google en Apple maken, kunnen wij in principe ook maken in jouw native app. 

De native app als een kop koffie 

Laat je een native app bouwen? Dan ben jij net als Starbucks. Je hebt je eigen bonen, je eigen custom made bekers, je eigen experience. Jouw klanten weten dat ze bij jou helemaal op maat geholpen worden. En jij als Starbucks hebt eigenlijk maar één limiet: je grondstoffen. Die moeten aangeleverd worden, anders kun je niets. Die grondstofleverancier is in de native app-wereld dus Google en/of Apple met hun platformen. Geven zij apps bijvoorbeeld geen toegang tot de camera’s van een apparaat dan wordt een camera app maken vrij onmogelijk. 

Voordelen van de native app 

  • Voor de ontwikkeling van een native app heb je bijzonder weinig restricties
  • In een native app kan alles precies naar de wensen en behoeften van jouw doelgroep worden vormgegeven
  • Dus bied je met een native app de ultieme ervaring

Nadelen van de native app 

  • Een native app moet voor elk besturingssysteem (Android en iOS) apart gebouwd worden
  • Dus moeten we eigenlijk 2x een app maken - dat brengt meer kosten met zich mee

Maar niet getreurd over die “dubbele” kosten van zo’n native app, want daar is een oplossing voor…

Cross platform apps: stiekem een native app 

Een cross platform app!? Die stond helemaal niet in de titel! Weten we, maar ik wil ‘m toch even toelichten. Want deze vorm zit eigenlijk een beetje tussen een native app en een hybride app in. 

De cross platform app is eigenlijk gewoon een native app, maar op een soort van hybride manier gebouwd. Klinkt vaag, maar is het niet. Want door speciale frameworks te gebruiken, zoals Xamarin of Flutter, kunnen wij als developers één app maken en deze laten draaien op zowel Android als iOS. Je krijgt dan een native app, die als het ware van 1 taal “vertaald” wordt door de frameworks naar 2 talen (Android en iOS).

Hoe? Deze frameworks hebben de overeenkomende mogelijkheden van Android en iOS vertaald voor ons zodat wij in 1 programmeertaal deze functies voor beide platformen kunnen gebruiken.

Uiteindelijk is zo’n cross platform app dus een native app, alleen ben je nu niet meer zo vrij als bij een echte native app. Je bent namelijk afhankelijk geworden van een derde partij, het framework. En dat betekent dat een cross platform app in de praktijk veel dezelfde voor- en nadelen heeft als een hybride app.

Hybrid app: een echte hybride 

Bij het woord “hybrid” denk je wellicht aan een hybride auto waarbij een elektromotor gecombineerd wordt met een verbrandingsmotor. Zo werkt het met een hybrid app ook: dit is een combinatie van een native app met een web app. 

Een derde partij, bijvoorbeeld een framework als Ionic, levert de native app en wij bouwen een web app voor dat platform. Een hybride app moet je, net als een native app, installeren op je mobile device voor je ‘m kunt gebruiken. 

De hybride app als een kop koffie 

De hybride app kun je ook wel vergelijken met een cafeetje. Als cafe koop je jouw koffie in, maar je maakt en serveert ‘m met jouw spullen. En daar heb jij natuurlijk wel keuzevrijheid in: met welke apparatuur je de koffie bereid en in welke sfeer en in welk servies je schenkt. 

Zo werkt het met een hybride app ook. Jouw café kan supergezellig zijn, maar wat als er problemen zijn met de levering of kwaliteit van de koffiebonen? Of in de hybrid app wereld, als er iets mis is met het framework? Tja, dan is de ervaring dus helemaal niet optimaal, en moeten we hopen dat die leverancier snel z’n zaakjes weer op orde heeft. Maar een beetje leverancier regelt dat natuurlijk snel - omdat ze geen kopers willen kwijtraken. 

Voordelen van de hybrid app 

  • Net als een web app vergt een hybride app minder testwerk
  • Het framework achter de hybride app zorgt ervoor dat je vrijwel alle native functies van je telefoon kunt gebruiken
  • De hybrid app is net als een native app offline te openen

Nadelen van de hybrid app 

  • Een externe partij (zoals Ionic) levert een deel van het product, en daar hebben wij en jij geen controle over. Ook niet als er een bug in zit.
  • De externe partij heeft restricties: ze moeten functies van de telefoon beschikbaar maken en hebben beperkte capaciteit.
  • De interface van een hybride app is gelijk aan die van een website en dat matcht dus niet altijd met de interface van de telefoon van de gebruiker

Welke techniek kies ik voor m’n app?

Elke app is uniek, net als de keuze voor welke app vorm het best bij jouw bedrijf en zakelijke doelstellingen past. Bij Ketjapp bouwen we vooral native en cross platform apps. Maar geen zorgen, want we delen een pand met ons broederbedrijf Exitable, die je perfect kunnen helpen met bijvoorbeeld een web app. 

En zo hebben wij alle kennis in huis om jou te helpen met je keuze. Om te bepalen welke nou voor jou de meeste impact gaat leveren en past binnen jouw doelen en budget. Web app, progressive web app, native app, hybride app of cross platform app. 

Dus, heb je dorst gekregen van al die koffiepraat? Of wil je toch liever deze analogie eens met ons bespreken in de vorm van thee of chocomelk? Kom dan eens langs! 

Ik en mijn collega’s helpen je graag verder met oriënteren. Want uiteindelijk is die app, in welke vorm ook, slechts een middel om jouw doelen mee te behalen - wij helpen je om daar de meest duurzame keuze in te maken. 

➝ Boek vrijblijvend je gesprek.