Is mijn idee goed genoeg
  • app idee
  • mobile apps

Is mijn app idee wel goed genoeg?

Hoe grootmeesters als ABN Amro en WhatsApp ooit begonnen met hun app idee? Door zichzelf deze 5 vragen te stellen. Dit is het antwoord op de 1e vraag: “Is mijn idee wel goed genoeg?” – Ontdek het, en zet jouw app idee om in een… Tja, een app dus! 

Geschreven door:
  • Igor Delissen
Datum:
  • 22 december 2017

Je zit dus met een app idee. Maar je weet nog niet goed waar je moet beginnen. Je loopt namelijk nog tegen een paar zaken aan: je bent geen app ontwikkelaar, je kent geen app ontwikkelaar en je weet ook nog niet zo zeker of je idee wel goed (genoeg) is voor een app die tijd en geld gaat kosten om te laten maken.

Om toch van start te kunnen – en te checken of jouw app idee app-waardig is – is het zaak om een paar belangrijke vragen te beantwoorden over jouw app idee. Dit is de eerste.

(Bekijk hier de antwoorden op de 4 andere vragen: “Hoe bescherm ik mijn app idee?", “Kan ik dat niet zelf, een app maken?”, “Wat kost dat, een app laten maken?” en “Ben ik niet te laat met mijn app idee?”)

Ik heb een app idee!

Je hebt er een. En volgens jou is het een goed idee. Je vroeg je vrienden, je moeder en je koffie-collega wat ze ervan denken en ze vonden het allemaal goed! Dan moet-ie goed zijn. Toch?

Maar is het goed (genoeg)?

‘Goed’ is natuurlijk subjectief. En ook heel breed. Want wat goed is voor de één, is niet altijd goed voor de ander. En wat vandaag goed is, kan morgen minder goed zijn. Om de definitie van een goed app idee toch een beetje een kader te geven, zijn er een paar punten waar je app aan zou kunnen voldoen, om hem als ‘goed’ te markeren:

  1. Mijn app idee is echt vernieuwend. Het bestaat (nog) niet.[Denk: WhatsApp]
  2. Mijn app idee is een kwalitatieve toevoeging aan een bestaand idee. Deze variant is echt stukken beter.[Denk: Facebook die een betere variant van Hyves bleek]
  3. Mijn app gaat een heleboel mensen ontzettend goed helpen. Zo niet elke dag.[Denk: Buienradar]
  4. Mijn app is zo simpel dat ik hem in één zin kan omschrijven.[Denk: Snapchat, stuurt zelfgemaakte foto die na een korte tijd automatisch verdwijnt naar besloten groep vrienden]
  5. Mijn app lost een probleem op dat mensen of collega’s hebben.[Denk: Tikkie betaalapp van ABN Amro]

Geen zorgen! Je app idee hoeft nog lang niet aan al die factoren te voldoen. Het moet je op het denkspoor zetten waarbinnen je de kwaliteit van je app idee voor nu kunt definiëren.

De allerbeste oplossing om erachter te komen of je app idee echt wel zo goed is als jij denkt, is bovendien: praten.

Want:

“De beste ideeën beginnen als conversaties.”

Het zijn de woorden van Jonathan “Jony” Ive, Chief Design Officer bij Apple. Da’s er eentje die er verstand van heeft. Geloof hem nu dus maar, en praat over je idee om te checken of het ‘goed’ is. Niet alleen met je sport- en werkbuddy en je moeder. Doe dat zeker. Maar praat óók met professionals. Met ons bijvoorbeeld.

Alleen zo kun je je app idee gaan definiëren, en testen op kwaliteit. Op ‘goedheid’ dus.

En nu?

Dit was het antwoord op de eerste vraag om je app idee om te zetten in een app. Wat een slimme volgende zet is, is het antwoord op de tweede goede vraag checken: “Hoe bescherm ik mijn app idee?”

(Bekijk hier de antwoorden op de 3 andere vragen: “Kan ik dat niet zelf, een app maken?", “Wat kost dat, een app laten maken?” en “Ben ik niet te laat met mijn app idee?”)