Rd4-app
  • Zakelijke app

Van Milieu App naar Rd4-app

Sinds 2020 beheren en ontwikkelen we de apps voor Reinigingsdiensten Rd4, dé afvalverwerker van Zuid-Limburg, en de ruim 200.000 huishoudens in haar verzorgingsgebied. Van de overname van de oude Milieu App tot een compleet nieuwe Rd4-app. Samen met Rd4 werken we al jaren aan de toekomst van afvalverwerking, grondstoffen en alles daaromheen.

Klant:
  • Reinigingsdiensten Rd4
Link:
Rd4-app screenshots

Met de Rd4-app heb je als inwoner van de 10 Rd4 gemeenten altijd alles rondom je afval en grondstoffen bij de hand. Je vergeet nooit meer een ophaalmoment door de handige herinneringen, bekijkt eenvoudig wanneer je iets hebt aangeboden, en je beschikt altijd over de meest actuele informatie m.b.t. de Rd4 dienstverlening. Wil je weten waar de dichtstbijzijnde Rd4 locatie is? Of toch niet helemaal zeker waar dat ene stukje afval thuishoort? Je vindt het allemaal in de app! En als je ergens op straat gedumpt afval tegenkomt, dan maak je daar eenvoudig melding van.

Daarnaast is de app ook meteen je digitale Rd4-pas, zo sta je nooit met lege handen bij een grondstoffenpark.

Een veelzijdige app die integraal onderdeel uitmaakt van de Rd4 dienstverlening en die dagelijks gebruikt wordt door tienduizenden gebruikers.

De overname

In 2020 hebben we de (oude) Milieu App van Rd4 overgenomen. De app kampte met vervelende bugs, was niet goed onderhouden en kon de grote (groeiende) gebruikersgroep niet aan. Dat moest veranderen!

We hebben de app, inclusief bijbehorende API’s, in beheer genomen en zijn meteen aan de slag gegaan om stap voor stap de grootste problemen op te lossen. Door de app te stabiliseren en te voorzien van noodzakelijk onderhoud werd deze weer bruikbaar en kreeg het servicepunt bij Rd4 weer ademruimte.

Om piekbelasting van de app, en daarmee het netwerk bij Rd4, te voorkomen zijn we push notificaties vertraagd gaan versturen. Een compromis tussen de gewenste dienstverlening naar inwoners en de praktische gevolgen daarvan. Geen eenvoudige keuze maar wel een belangrijke die ervoor heeft gezorgd dat we samen rustig konden kijken naar de toekomst van de Milieu App.

→ Lees hier het hele verhaal achter de overname.

Rd4-app flavors

2 nieuwe apps

Eén ding stond als een paal boven water: de app is hét belangrijkste communicatiemiddel van Rd4. Enkel een stabiele app was dan ook niet voldoende.
Deze moest beter, moderner en toekomstbestendiger.
Daarnaast moest de app ook beter gaan aansluiten bij Rd4 en haar strategie en missies.

Het resultaat: de Rd4-app. Een app voor alle inwoners van het Rd4 gebied, gefocust op de circulaire en duurzame gedachte van het bedrijf. Maar naast haar eigen inwoners werkt Rd4 ook samen met de 3 Geul en Maas gemeenten. Inwoners van Maastricht, Meerssen en Valkenburg maken dus ook gebruik van de oude Milieu App.

Uiteraard moest er voor iedereen een nieuwe app komen die past bij de dienstverlening. Dus, naast de Rd4-app, is er nu ook de (nieuwe) Milieu App voor de Geul en Maas gemeenten. Twee apps die vanuit één gezamenlijke codebase zijn opgezet. Deze zogenaamde whitelabels bevatten beide (nagenoeg) dezelfde functionaliteiten, maar wijken soms een beetje van elkaar af zodat ze perfect aansluiten bij de verschillende doelgroepen.

Een van de meest opvallende verschillen is het thema van de app. Binnen de Milieu App wordt de styling van de app namelijk bepaald door de postcode van de gebruiker. Zo zien alle gebruikers de vertrouwde en herkenbare branding elementen van hun eigen gemeente.

Rd4-app migratie

Van oud naar nieuw

Een nieuwe app (in een nieuw digitaal landschap) is natuurlijk altijd leuk. Maar in dit geval was er al een app met ruim 250.000 gebruikers.
Gewoon even de stekker uit de oude app trekken is dan geen optie. Daarom hebben we vanaf dag 1 rekening gehouden met de oude app en de overgang naar de 2 nieuwe apps.
“Gebruikers mogen geen last hebben van de overgang” was dan ook steeds het uitgangspunt.

Als eerste hebben we de API ontwikkeld waarmee zowel de oude als nieuwe apps communiceren. Een geheel nieuwe API op een schaalbare infrastructuur bij Google Cloud die voorgoed een einde maakt aan de gevolgen van piekbelastingen.

Door de backwards compatibility met de oude app hebben we deze, met praktisch geen onderbreking in de dienstverlening, kunnen migreren naar de nieuwe API in de cloud. Alle gebruikersgegevens zijn verhuisd en de oude app is gekoppeld aan de nieuwe API. Allemaal terwijl gebruikers nietsvermoedend gebruik bleven maken van de oude app.

Maar niet voor lang want al snel volgde de publicatie van de nieuwe app(s). Nadat alle Geul en Maas gebruikers hun nieuwe app zijn gaan gebruiken volgde de update van de Rd4-app. Een update? Jazeker! Een “simpele” update van de oude Milieu App naar de nieuwe Rd4-app.

Gebruikers krijgen vanzelf de nieuwe Rd4-app via de automatische updates (of zodra ze zelf in de store op “update” klikken). Geen gedoe met een nieuwe app downloaden. Na de update open je de nieuwe app en word je automatisch ingelogd. Voor de volledigheid loop je de setup wizard nog even door, maar al je instellingen staan al voor je klaar.

Voor, tijdens en na de update zijn alle persoonlijke gegevens gewoon beschikbaar. Dus ook de langzamere updaters blijven hun afvalkalender herinneringen ontvangen. En de fanatieke dumpafval melders hoeven zich ook geen zorgen te maken, alle meldingen staan netjes klaar in de nieuwe app.

Van oude naar nieuwe app met 1 druk op de knop. Dezelfde vertrouwde functionaliteiten maar dan verbeterd en in een nieuw en modern jasje.

Samen steeds slimmer

De missie van Rd4: samen steeds slimmer. Daar sluiten we ons helemaal bij aan. Door onze fijne samenwerking met Rd4 hebben we letterlijk van het afval van vandaag de grondstof van morgen gemaakt. Van een oude instabiele app naar een nieuwe toekomstbestendige app.

Het leukste? Dit is pas het begin. Nu we een goede basis hebben, kunnen we samen met Rd4 gaan werken aan nieuwe functionaliteiten die bijdragen aan haar doelen voor een circulair, milieubewust en duurzaam bedrijf. Een samenleving zonder afval, maar met oneindig hergebruik van grondstoffen.

Want naast dat de Rd4-app het belangrijkste communicatiemiddel voor Rd4 is, biedt het voor gebruikers ook een hoop kansen. Meer inzicht in je grondstoffen, sneller en eenvoudiger dingen regelen of contact opnemen met Rd4, en altijd de meest actuele informatie bij de hand.

Kortom, een app en samenwerking die klaar is voor de toekomst!

ruim 250.000 gebruikers
13 Limburgse gemeenten

Benieuwd of die slim uitgestippelde weg werkt voor jullie? Wij hebben de kennis en koffie in huis. Schroom niet, contact ons.

Igor Delissen
project- en teamleider Ketjapp