Headers 1004px fb ketjapp bigdata
  • analytics

App ontwikkelaar is nooit klaar

De app-markt is er één die sneller in beweging is dan elke andere. Nieuwe snufjes en updates buitelen over elkaar heen, terwijl de laatste versie van je app net gelanceerd is. Een app ontwikkelaar is nooit klaar. Maar geen zorgen: dat is een goede zaak.  

Geschreven door:
  • Igor Delissen
Datum:
  • 21 maart 2018

‘App ontwikkelaar’ zegt het eigenlijk al. Een app maak je niet – en zet je live om vervolgens een jaar op sabbatical te gaan. Een app ontwikkel je. Die blijft in beweging, omdat de markt in beweging blijft en de gebruiker in beweging blijft. Technologie vordert, wensen veranderen en jij zit met een app die up to date voor beiden moet blijven.

Dat kan! Dat moet zelfs, weten wij als app ontwikkelaar. Eerlijk gezegd: het is één van de leukste dingen van ons werk. Een app is een levend mechanisme, geen statisch product. Eentje waarmee je vooruit gaat; je ontwikkelt – letterlijk. En die app ontwikkeling is tweeledig.

App ontwikkelaar aan 2 kanten

Rondom een app bewegen zich voornamelijk deze 2 partijen, die achter de ontwikkeling ervan zitten:

  1. Aan de ene kant heb je Team App Ontwikkelaar, die werkt volgens het projectplan (roadmap) en de laatste nieuwe ontwikkelingen op technologisch gebied. Degenen die het app idee omzetten in een bruikbare dienst: jij en wij.
  2. Aan de andere kant staat de gebruiker. Niet één, als het goed is, maar een heel grote groep. Of een vooraf vastgestelde groep gebruikers, zoals collega’s van een organisatie, bij een interne app. En het mooie aan een groot aantal gebruikers, als je het een app ontwikkelaar vraagt, is: een groot aantal data. Grote groep, grootschalige statistieken.

De roadmap (van de app ontwikkelaar)

De app ontwikkelaar volgt zijn roadmap: het projectplan om de app steeds een beetje uitvoeriger en beter te maken, afhankelijk van de wensen en het budget van de klant.

In een eerder stadium hebben klant en app ontwikkelaar samen bepaald welke functionaliteiten de app allemaal moet en kan bezitten. Een belangrijk onderscheid, moeten en kunnen, voor het de eerste versie en de volgende versies van de app. Elke versie zorgt ervoor dat de app gestaag en gecontroleerd ontwikkelt. Vooruit gaat.

Over die roadmap beweegt het Team App Ontwikkelaar zich voort, naarmate de tijd (en eventueel de wensen, het budget of de technologie) vordert. Dat is agile werken: samen iets maken dat goed is, en daarna blijven ontwikkelen wat beter kan.

Lees hier meer over onze agile werkwijze en over de 3 fases waarin dat gebeurt.

De data (van de gebruiker)

Ontwikkelen doet een app ontwikkelaar niet alleen volgens de vooraf opgestelde roadmap. Dat is het gedeelte dat de app ontwikkelaar zelf bedacht en in de hand heeft. Een ander gedeelte, dat niet zo controleerbaar is, is de bijdrage van de gebruiker: de statistieken en data die hij achterlaat bij het gebruiken van de app.

Doordat de app in de eerste versie live is gegaan, is de buitenwereld er meteen mee aan de slag gegaan. Onbewust dragen ze daarmee ook bij aan het ontwikkelen en verbeteren van de app. Ongeveer alle handelingen die een app-gebruiker namelijk uitvoert, worden vastgelegd. Geen persoonlijke data, maar grote statistieken. Data, waar we app ontwikkelaar mee verder kan werken.

Uit die statistieken kun je zoveel waarde toveren, dat er niets mee doen, ronduit geld weggooien zou zijn.

De gebruiker is op zijn manier dus ook een app ontwikkelaar. Wat gebruikers achterlaten zijn namelijk de gegevens die wij, via constante analyse, kunnen gebruiken:

  • Om de app steeds beter te maken.
  • Of om iets aan te vullen dat klaarblijkelijk nog miste.
  • Of om één gedeelte dat totaal niet gebruikt wordt aan te passen of te elimineren.
  • Misschien herkennen we zelfs kansen die de app een gouden push kan geven naar nog meer succes.

Allemaal dankzij de bijdrage van de gebruiker als zijn eigen soort ‘app ontwikkelaar’.

App ontwikkelen met statistieken en data – hoe dan?

App gebruikers laten hun sporen na: waardevolle data. Wij lezen die statistieken uit, presenteren jou als klant de analyse – waarop we samen verder kunnen ontwikkelen. Blijven we dit doen, dan blijven we ontwikkelen. En dat is tenslotte wat een app ontwikkelaar doet: ontwikkelen. En dat is, gelukkig, nooit klaar.

Neem contact met ons op om te zien hoe we dit voor jouw app kunnen doen. Of je deze nu bij ons hebt laten maken of je een nieuwe klant bent: alles wat we willen weten is hoe je je koffie drinkt.