Ben ik al te laat
 • app idee
 • mobile apps

Ben ik al te laat met mijn app idee?

Hoe grootmeesters als ABN Amro en WhatsApp ooit begonnen met hun app idee? Door zichzelf de 5 belangrijkste vragen te stellen. Dit is het antwoord op de 5e vraag: “Ben ik te laat met mijn app idee?” – Ontdek het, en zet jouw app idee om in een… Tja, een app dus! 

Geschreven door:
 • Igor Delissen
Datum:
 • 17 november 2017

De laatste in de serie, nu je weet:

 • Of je app goed genoeg is (je hebt er met jan en alleman over gepraat);
 • Dat je app idee amper te beschermen is;
 • Dat je een app misschien zelf zou kunnen maken, maar dat je dat niet wil;
 • En dat je bij de kosten van een app in 4 nullen moet denken.

Rest nu alleen nog de laatste, veelgestelde vraag bij mensen met een app idee:

Ben ik te laat?

Als je een goed app idee hebt, moet je het vooral niet laten liggen. Maar haast moet er ook weer niet bij geboden zijn. Dat iemand je inhaalt hoef je niet te vrezen, alleen dat je idee achterhaald wordt.

Of in de woorden van Dwight D. Eisenhower – voormalig president van de Verenigde Staten en behoorlijk slimme vent:

“De wereld is in beweging en ideeën die ooit goed waren, blijven niet altijd goed.”

Gauw aan de slag met je app idee dus, maar om de juiste redenen. Niet omdat je op de hielen wordt gezeten door concurrentie, maar omdat je actueel wil blijven. Om anderen met hetzelfde (soort) idee hoef je je namelijk niet druk te maken.

Herinner je de kaders bij de eerste vraag nog? Eentje daarvan was ‘Mijn app idee is een kwalitatieve toevoeging aan een bestaand idee. Deze variant is echt stukken beter.’ Een voorbeeld daarbij was dat van Facebook en Hyves. De één sloot de ander niet uit, al groeide de eerste harder dan voor mogelijk gehouden kon worden en verwelkte de ander. Maar dat is een natuurlijk selectie, geen race op basis van wie de snelste was met lanceren. Dat was Hyves namelijk.

Kwaliteit + snelheid = agile

Een goed app idee is nooit te laat. Laat dat dus voorop staan. Het staat namelijk aan de basis van een potentieel succes – ongeacht of het al uitgevoerd of in opkomst is. Waar dat succes zeker niet afhankelijk van is, is ‘even snel een app in elkaar draaien’. Toch kan snelheid en kwaliteit wel samen gaan. Het is zelfs de ideale manier van werken.

Wat je daarvoor nodig hebt, is:

 • het idee,
 • een plan van aanpak,
 • (door) de juiste professionals,
 • doorzettingsvermogen
 • en de reactie van gebruikers.

Om die cyclus (plan aanhouden, verder uitwerken, met professionals en reacties peilen) gaande te houden, werk je met een agile projectvorm – gebaseerd op een letterlijk soepel en snelwerkend proces met focus op kwaliteit, samenwerken én vertrouwen.

Dus

Te laat ben je nooit. Gewoon beginnen en, volgens de agile werkwijze, in fases live gaan voor de gebruiker. Bijwerken, doorontwikkelen en innoveren. Dát is de manier om je app idee om te zetten in een werkelijke app, die binnen no time in de eerste versie al een bestaansvorm heeft – waarna de rest vanzelf volgt. En jij dus nooit te laat bent met je app idee. Niet in de eerste plaats omdat je snel werkt, maar vooral omdat je een goed product hebt.

(Lees vooral ook de antwoorden op de vragen “Is mijn app idee wel goed genoeg?”, “Hoe bescherm ik mijn app idee?”, “Kan ik dat niet zelf, een app maken?” en

“Wat kost dat, een app laten maken?” – als je dat nog niet gedaan had.)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!