IoT - Internet of Things

IoT - Internet of Things

Hoe kan jij IoT toepassen om jouw producten, service of processen slimmer te maken? In dit blog behandelen we verschillende toepassingen met concrete voorbeelden. IoT is niet nieuw, maar wel relevant.

Datum:
  • 04 juli 2022
  • Wat is IoT?
  • Waarom het tijd is om aandacht voor IoT te hebben
  • De mogelijkheden van IoT
  • De uitdagingen van IoT
  • IoT voor business innovatie (mét voorbeelden)

Wat is IoT?

Het Internet of Things, of het Internet der dingen, is niet meer dan alle apparaten die verbonden zijn met - en data uitwisselen over - het internet. Een netwerk van fysieke objecten die voorzien zijn van sensoren, software en andere technologieën. Naast je laptop en telefoon zijn dat tegenwoordig ook de nieuwste wasmachines, verlichting en rookmelders. Deze apparaten gebruiken het internet om informatie uit te wisselen én om acties uit te voeren.

Website afbeelding 1

Ongeveer zo :) →

Bosch - een van de IoT marktleiders

Waarom het tijd is om aandacht voor IoT te hebben

Okay, de groei van IoT is - op moment van schrijven, Juli 2022 - niet helemaal volgens de voorspellingen. Maar dat komt door het wereldwijde tekort aan chips, dat nog altijd niet is opgelost. En nee, niet de Lays chips, maar wel die kleine microchips die bijvoorbeeld in je telefoon zitten en dus in steeds meer apparaten. De groeipotentie van IoT is niet weg! De exponentiele curves die voorspeld zijn door verschillende onderzoeksinstantie gaan er komen.

  • Adoptie in het dagelijks leven van consumenten is steeds volwassener

Smart speakers zijn in steeds meer huishoudens te vinden. Fitness trackers hangen om zowat elke sportieve pols. 

  • Adoptie in de industrie bereikt ook een volwassenheidsfase

Denk daarbij aan voorraadbeheer en tracking in de logistiek. Of aan auto’s die aangeven wanneer het tijd wordt om de banden op te pompen, de olie te checken, of gewoon voor een beurt.

Steeds meer apparaten zijn slim en dat worden er alleen maar meer.

Groei in het aantal apparaten, groei in marktwaarde. De voorspellingen zijn niet mis. Je kan er als organisatie dan ook niet omheen.

Website afbeelding 2

De mogelijkheden van IoT

  • Procesoptimalisatie
  • Analyse en inzicht
  • Efficiëntere inzet van werknemers
  • Onderhoud/ prestaties

Met andere woorden: slimmer werken en meer controle. Check de voorbeelden verderop in dit artikel om de mogelijkheden van IoT te zien. 

De uitdagingen van IoT

  • Veiligheid & privacy
  • Data overload(?)
  • Connecten met ‘things’ van andere bedrijven

Veiligheid & privacy

Veiligheid en privacy blijft een uitdaging van IoT. Er is nog niet genoeg gestandaardiseerd. Net als de late AVG/GDPR regels, gaat ook deze technologie sneller dat de regelgeving. Plus! Hoe meer apparaten op een netwerk, hoe meer ingangen voor een hacker.

Data overload(?)

IoT betekent: een enorme bak aan data. Maar welke data eigenlijk? En wat moeten we ermee? Over die data moet je de volgende vijf vragen kunnen beantwoorden:

  1. De ‘things’ verzamelen en verzenden data - welke?
  2. De data moet over een netwerk - welke? En volgens welke protocollen?
  3. De data wordt opgeslagen in de cloud - Publiek? Privé? Bewerkbaar?
  4. Dan moet de data gestructureerd worden - Hoe? En hoe rapporteren we die?
  5. Dan wil je de data toepassen - Hoe en in welke processen of apps?

Connecten met ‘things’ van andere bedrijven

En zoals de Bosch reclame aan het begin van dit artikel; een ‘Bosch smart home’ werkt. Maar wat als je daar Philips Hue lampen in hangt? Er zijn nog geen conventies en afspraken zoals in bijvoorbeeld app ontwikkeling, met APIs.

IoT voor business innovatie (mét voorbeelden)

IoT en apps komen meestal samen als het gaat om producten die op de consumentenmarkt gericht zijn. Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone en dus meteen die afstandsbediening in handen. Toch zien we ook op de zakelijke markt steeds vaker IoT gekoppeld met apps. Een aantal voorbeelden.

IoT voor bediening op afstand

Iets slim maken dat nog niet slim was. Heb jij een analoog product? Doe eens gek en durf eens te dromen over de mogelijkheden als je dat analoge product slim zou maken. Zoiets deden wij al in samenwerking met Bruynzeel Storage Systems. Van analoge archiefkasten, naar slimme archiefkasten die verbonden zijn en door de gebruiker met een app aangestuurd kunnen worden. → Lees er alles over.

IoT voor onderhoud

Van welke ‘key resources’ is jouw organisatie afhankelijk? En van welke van die key resources zou het een investering waard zijn als deze echt áltijd bleef functioneren?

De ‘tijd voor een onderhoudsbeurt’ waarschuwing die je kent van je auto, voor je machines. Doe zoals Caterpillar deed.

IoT voor precisiewerk

Misschien is het wel niet je product dat je slimmer kan maken. Denk aan een tomaat. Maar, wel de productie daarvan. Dan zet je IoT in op de omgevingsfactoren. Op het licht, water en voeding en de afstelling daarvan. Ofwel, precisielandbouw. Kan jouw productieproces preciezer?

Website afbeelding 3

IoT voor je eindgebruikers

Was het het probleem van de deurbelproducent dat de gebruiker niet thuis is als erop geduwd wordt? Nee. Maar het is wel een van de grootste frustraties van de gebruiker. Dus stel jezelf niet alleen de vraag ‘wat heeft mijn organisatie hieraan?’ Maar stel zeker ook de vraag ‘Kan ik het leven van de gebruiker nog beter maken?’ Dan heb je ineens goud in handen. Zoals de makers van de Ring deurbel.

Tijd om slimmer te worden

IoT kan dus niet alleen je businessmodel verbeteren; door productieprocessen of logistiek slimmer te maken. Het kan ook je product leuker of interessanter maken! En dat zou uiteindelijk ook tot een vergroting van de omzet moeten leiden. Durf te dromen! Gaat jouw organisatie digitaliseren? En hebben jullie daarbij een app nodig om jullie IoT oplossing een gezicht te geven? Wij zijn je partner!

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service.