Hoeveel kost dat
  • app idee
  • mobile apps

Wat kost dat, een app laten maken?

Hoe grootmeesters als ABN Amro en WhatsApp ooit begonnen met hun app idee? Door zichzelf deze 5 vragen te stellen. Dit is het antwoord op de 4e vraag: “Wat kost dat, een app laten maken?” – Ontdek het, en zet jouw app idee om in een… Tja, een app dus!

Geschreven door:
  • Igor Delissen
Datum:
  • 18 november 2017

Je bent er bijna. Gestaag ga je van app idee richting heuze app, nu je bijna alle antwoorden weet op de 5 meest voorkomende vragen. Dit is de vierde.

(Bekijk hier de antwoorden op de 4 andere vragen: “Is mijn app idee wel goed genoeg?”, “Hoe bescherm ik mijn app idee?", “Kan ik dat niet zelf, een app maken?” en “Ben ik niet te laat met mijn app idee?”)

Geld = tijd

Je wil je app idee dus omzetten in een app. En het idee is goed, weet je inmiddels. Dus de app moet net zo goed worden. En een goed product, dat kost expertise. Een professional, die weet wat hij doet – weet je inmiddels ook. Bovendien kost het tijd. En tijd, precies ja, kost geld. Dus op de vraag hoeveel geld een app laten maken kost, is antwoord nodig op de vraag hoeveel tijd een app laten maken kost.

En heel eerlijk: een goede app heb je niet in een week in elkaar gedraaid. En meestal ook niet in een maand. Van een paar maanden mag je vaak al uitgaan, afhankelijk van hoe gecompliceerd de app is en hoever je bent met het concretiseren van je idee.

Als je het goed doet, werk je met fases – dat wel. De agile manier: zo snel mogelijk een goed werkend product live hebben, en daarna de verdere ontwikkeling fine tuning regelen.  Maar hoe je het ook wendt of keert; kwaliteit, expertise, software, tijd en fases in je project – die dingen kosten geld.

Hoeveel geld dan?

Tja, dat was de vraag. Een lastige dus! Want de tijd die nodig is voor alle gewenste fases van je app, die ontdek je zodra je praat met de pro’s. Dan pas kun je over uren = euro’s praten.

Om je toch een idee te geven (via het tech-forum Tweakers):

“Wat je het best kunt doen, is een bedrijf inschakelen dat het idee voor je gaat uitwerken. Gebruik hier de wat kleinere bureaus voor met wie je het goed kan vinden als je langsgaat.”

Helemaal mee eens! Wie weet kunnen we het goed vinden.

“Maar reken hierbij wel op startkosten die tussen de 10k en de 25k liggen, omdat goede software nu eenmaal duur is.”

En andere oplossingen om de expertise en tijd te bekostigen? Die zijn niet bepaald aan te raden:

“Ontwikkelaars krijgen zulke ‘ik heb het gouden idee! maar ik kan je nu niets betalen, maar je krijgt x% !’-verzoeken erg vaak, dus verwacht niet dat ze staan te springen.”

Klopt.

Dan zijn er natuurlijk nog de opties om je te richten tot een investeerder of incubator, of een crowdsource platform als Kickstarter. (Hoe die verschillende financierings-opties werken, lees je hier.)

Conclusie

Conclusie: geld gaat het kosten. Want tijd is geld. Hoeveel geld is dus afhankelijk van hoeveel tijd het app bouwen kost, wat weer afhankelijk is van hoe uitgebreid en geavanceerd je je app idee wil uitwerken. Maar houd in elk geval eerder rekening met tienduizenden dan met duizenden euro’s. Helder verhaal? Door naar de volgende, laatste, vraag dan!

“Ben ik al te laat met mijn app idee?”

(Bekijk hier de antwoorden op de 3 andere vragen in de serie: “Is mijn app idee wel goed genoeg?", “Hoe bescherm ik mijn app idee?” en “Kan ik dat niet zelf, een app maken?”)