Wat is het en hoe werkt het (met een app)?
Procesoptimalisatie klinkt als een complex gebeuren dat meer moeite kost dan jij tijd in je planning hebt. En waarschijnlijk is het niet eens relevant voor jouw organisatie, want jullie zijn daar “veel te klein / te groot voor”. Toch? Niet dus. Ontdek wat procesoptimalisatie precies is, welk verschil het maakt en hoe het voor jouw bedrijf(sprocessen) kan werken.
Elk bedrijf werkt met processen, van groot tot klein. Of het nu transportbedrijf is dat communiceert over afgeleverde pakketten, een dakdekker die zijn voorraadlijst bijhoudt of een grote leverancier die zijn product of dienst in een salesgesprek verkoopt door voor de klant te berekenen hoeveel hij kan besparen met die aankoop.
Precies die processen, afhankelijk van hoe geoptimaliseerd ze zijn, kunnen het verschil maken tussen:
- Een grote of een 0% foutmarge.
- Met risico of met 100% veiligheid werken.
- Met lijvige documenten en apparaten slepen of je tools altijd in je broekzak hebben.
- Via omwegen samenwerken of directe interne lijntjes hebben.
- Héél véél tijd kwijt zijn met een proces of met efficiënt rendement werken – zonder verspilling.
Klinkt goed, toch? Bijna utopisch misschien? En iets dat een hoop tijd en energie gaat kosten om te veranderen. Nou… Dat zou zomaar eens kunnen meevallen. Het enige dat jouw organisatie nodig heeft om dat voor elkaar te krijgen, is procesoptimalisatie.
(Al bekend met de definitie van procesoptimalisatie – en vooral benieuwd naar hoe het voor jouw processen werkt? Lees hier verder.)
Wat is procesoptimalisatie?
Procesoptimalisatie is (uiteraard) het optimaliseren van processen. Je zorgt dat bepaalde werkwijzen van jouw bedrijf soepeler verlopen, met minimale verspilling en optimaal rendement, door ze kritisch onder de loep te nemen en te identificeren waar jouw knelpunten zitten – om die onnodig complexe processen vervolgens te stroomlijnen en zo te optimaliseren.
Procesoptimalisatie is een term die is voortgekomen uit de lean werkwijze (zoals wij bij Ketjapp agile werken met scrum backlogs en MVP’s): je wil je bedrijf flexibel en gestroomlijnd houden, hoe groot of klein het ook is.De focus vanuit die lean visie, ligt op verspilling minimaliseren: verspilling van productie, van wachttijd, van transport, voorraad en van tijd door onnodige fouten, door overbodige acties en overdadige processtappen.
Procesoptimalisatie is daarom strategisch, innovatief en doordacht werken, door inzicht in die verspillingen – in plaats van ad hoc en ‘ouderwets’ werken (“omdat we het nu eenmaal al altijd zo doen”).
Helder, toch?
Maar misschien ook een definitie die nu meer vragen oproept dan hij beantwoordt. Hoe weet je bijvoorbeeld wat je knelpunten zijn? Wat zijn overdadige processtappen? En hoe werkt dat belangrijkste gedeelte; optimaliseren?
Lees hier verder hoe procesoptimalisatie werkt voor jouw processen – met 1 heel simpele oplossing.