Social native 1200x628
  • Native apps
  • Native app development

Wat is een native app (en heb je er een nodig)?

Echte native apps zijn mobiele apps die speciaal ontwikkeld worden voor een enkel platform in hun eigen code. Bijvoorbeeld een Kotlin-app voor Android, of een Swift-app voor iOS. De native app is ons favoriete stokpaardje: echte native apps, dat is de mobiele app in puurste vorm. Wat de native app precies is, welke voor- en nadelen het heeft en of een native app iets is voor jouw organisatie, leggen we graag in deze blog uit.  

Geschreven door:
  • Rick Clephas
Datum:
  • 27 oktober 2021

Wat is een native app? 

In het kort: een app ontwikkeld om te installeren op je telefoon of tablet. Gedownload uit een app store, ontwikkeld voor iOS of Android. In hun eigen taal en op hun eigen manier. 

De naam van de native app verklapt al best veel: native, zoals de oorspronkelijke inwoners van de Verenigde Staten, verklapt dat de native app de oorspronkelijke app voor mobiel gebruik is. 

Native apps, ook wel mobiele apps genoemd, zijn de meest pure vorm van een app. De app zoals Apple en Google het voor ogen hadden. Native apps zijn dan ook de apps die je alleen vindt in app stores. Deze apps download je en kunnen hardware functies van het mobiele device direct aanspreken. Andere soorten apps, zoals web of hybride apps, kunnen dat niet of slechts beperkt. 

Wist je dat er verschillende soorten apps zijn? Zo bestaan er bijvoorbeeld ook cross platform apps, die je ook in de app stores kan vinden. Daarom noemen we cross platform apps dan ook vaak native apps - maar het zijn geen echte native apps. Lees meer over de verschillende soorten apps en de voor- en nadelen per type in mijn blog Hybride app vs native app vs web app: welke is de juiste keuze?

Wat is native app development? 

De manier van programmeren zoals Apple en Google dat bedacht hebben. Volgens hun taal en standaard, waarmee je alles kunt doen (zolang Apple en Google het oké vinden 😉).

Beide hebben namelijk  hun eigen regels en standaarden, waaraan je moet voldoen als je je app in de stores wilt krijgen.

Voordelen van native apps 

Voor mij als developer is de native app, of mobiele app, de enige échte app. De moeder der apps. En is het dus de grand prestige onder de appbouwers, want het is de puurste vorm van coderen. Maar de native app brengt nog veel meer voordelen met zich mee:

  1. De meeste mogelijkheden. Een native app heeft toegang tot alle features van je smartphone of tablet. Je hebt vast wel eens de vraag gehad of een app gebruik mocht maken van je locatie, camera, microfoon, contactboek, etc. Daardoor zijn de mogelijkheden voor een native app ook direct veel groter. Maar ook de ontwikkelmogelijkheden zijn veel groter - want het is pure code! Dus kunnen we zo’n beetje alles realiseren wat we willen.
  2. En doorgaans ook het beste resultaat. Daardoor krijg je natuurlijk een beter resultaat - we worden niet beperkt door kaders zoals bij een web of hybride app (maar ook bij een cross-platform app) het geval zou zijn.
  3. Veiliger en beter onderhouden. Een native app wordt gedownload via de app store. Om je app daarin te krijgen, moet deze voldoen aan beveiligingsstandaarden en updates. Dit dwingt je om je native app goed veilig en up to date te houden. Een cross-platform app bijvoorbeeld, maakt gebruik van een framework. Dat is een extra laag, dus meer mogelijkheid op bugs en issues.
  4. Offline te gebruiken. De native app biedt de mogelijkheid om data en gegevens direct op het device op te slaan. Daardoor kun je een mobiele app, in tegenstelling tot een web app, ook offline gebruiken.
  5. Betere performance. De pure code die achter een echte native app schuilt, heeft als ander voordeel dat de snelheid veel hoger wordt. Extra lagen in bijvoorbeeld een cross-platform of hybride app proberen de twee werelden van iOS en Android samen te brengen - en dat maakt deze minder efficiënt dan de echte native variant.
  6. Makkelijkere marketing. In tegenstelling tot een web app staat je native app al in de app store - dit kun je meteen gebruiken als je eigen marketingkanaal. Door in-store advertising of app store optimalisatie toe te passen, kun je je app snel en makkelijk onder de aandacht brengen.
  7. De beste basis voor de toekomst. Tot slot is de native app de meest duurzame app die er is. Deze maakt namelijk gebruik van de nieuwste (ontwikkel)tools van iOS en Android. Hoe beter deze tools des te beter de apps. En beter apps betekent meer verkopen van de devices - dus meer geld voor Apple en Google. Zij zullen dus altijd ons als developers de beste tools en mogelijkheden aanreiken zodat wij kunnen zorgen dat jouw native app altijd soepel blijft lopen.

Ga je naar andere opties kijken? Dan krijg je te maken met een derde partij waar je afhankelijk van bent. De kans dat zo’n derde partij hier niet genoeg aan over houdt of niet voldoende doorontwikkelen is oneindig veel groter dan bij een echte native app. 

Niet gek daarom dat de allerbeste apps, die je het meest gebruikt, native zijn en blijven. Maar in sommige gevallen heeft de native app ook nadelen. Of tenminste, andere voordelen niet. 

Nadelen van native apps 

Een native app heeft wat ons betreft eigenlijk maar één echt nadeel: 

Je bouwt de app voor één omgeving. 

Wil je jouw echte native app beschikbaar hebben voor zowel iOS als Android devices? Dan moeten we de app in twee verschillende programmeertalen opzetten en in twee ontwikkelomgevingen - eigenlijk heb je dan dus twee verschillende apps. Hierdoor liggen de ontwikkelkosten hoger dan bij andere vormen van app ontwikkeling. 

In sommige gevallen zijn die extra kosten van een native app simpelweg niet nodig, omdat een alternatief je alle functionaliteiten biedt die je nu en in de toekomst nodig hebt, zonder die extra kosten. Benieuwd of dat voor jouw idee het geval is?

Vraag gratis advies 

Waarom een native app? 

Jouw organisatie is uniek. Dus is het niet gek dat jouw app ook uniek moet zijn. Een native app biedt de beste mogelijkheden voor maatwerk. Wat je ook bedenkt, een native app maakt het bereikbaar. 

Antwoord je bijvoorbeeld met ja op alle van de volgende vragen?

  • Je wil dat je app in de app store beschikbaar is.
  • Je app moet gebruik maken van de functionaliteiten van je device (telefoon of tablet) met als makkelijkste voorbeeld de camera of push notificaties.
  • Je wilt dat de app offline te gebruiken is.
  • Je wil dat je app de best mogelijke performance en gebruikservaring heeft.

Ook dan is een native app de beste oplossing. 

Wat kost een native app?

Deze vraag speelt natuurlijk bij heel veel mensen. In het kort: een serieuze app heeft een prijskaartje vanaf de €25.000. Maar hoe duur jouw app zal worden, ligt aan een heel aantal vragen. Lees er meer over in de blog van mijn collega, App laten maken? Prijs zal je verbazen.

Ontdek jouw native app 

Ben je overtuigd geraakt van de kracht van native apps? Of wil je toch nog wat meer informatie? We denken graag met je mee! Kom eens vrijblijvend een kop koffie drinken of schiet een video belafspraak met ons in voor wat inspiratie en inzicht. 

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service.